Skoči na sadržaj

Foto silueta

  foto_silueta

  Kako se pravi Foto silueta

  Otpozadi osvetljene siluete objekata koje snimate (bilo da je reč o osobi, cvetu, konju, kauboju itd.) mogu izgledati odlično pod uslovom da je po obliku objekta odmah jasno šta je na slici.

  Zbog toga se najbolji rezultati postižu s pojedinačnim objektima. Ako snimate dve osobe koje se grle, njihova crna silueta ponekad izgleda kao velika mrlja – ne vidite ih kao dve zagrljene osobe.

  Što se tiče aparata, trik za dobijanje lepih fotografija silueta sastoji se u tome da se pretvarate da objekat koji snimate nije tamo, i da samo snimite scenu kao da pravite snimak pejzaža (znači, ja bih je snimio u režimu prioriteta blende, a možete se i prebaciti u režim za snimanje pejzaža – ako ga vaš aparat ima).

  Ukoliko podesite aparat prema objektu koji snimate, aparat će pokušati da pravilno uhvati objekat (recimo, kauboja pri zalasku sunca), pa nećete dobiti kompaktnu siluetu.

  Prema tome, samo se pretvarajte da slikate zalazak sunca, i sve ostalo će se namestiti kako treba. Ne zaboravite ovaj trik – pretvarajte se da objekta nema, snimajte scenu kao da snimate pejzaž (sa suncem iza objekta), i uspećete!